FAQ BBL

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding staat voor een beroepsbegeleidende leerweg. Dat wilt zeggen dat je werken en leren met elkaar combineert waarbij de nadruk ligt op het werken in het werkveld waar je voor opgeleid wordt. Dit doe je door middel van een leerwerkarbeidsovereenkomst waarbij je in dienst bent van de werkgever gedurende opleiding.

De opleiding en het opleidingsinstituut

Wij bieden een 2-tal BBL-opleidingen aan: Kind Professional (mbo niveau 4) waarbij je opgeleid wordt tot zowel gespecialiseerd pedagogisch medewerker alsook onderwijsassistent. De andere BBL-opleiding die wij aanbieden is alleen gericht op het opleiden tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker (mbo niveau 4). De laatste BBL-opleiding bieden wij aan in een aantal varianten waaronder regulier, verkort en flex. Samen kijken wij welke variant het beste past.

Wij werken nauw samen met Vista College in Sittard en Heerlen. De BBL-opleiding tot Kind Professional wordt gegeven op de locatie in Sittard en de BBL-opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker in Sittard en Heerlen. Afhankelijk van de variant (regulier, verkort of flex) zal de BBL-opleiding plaatsvinden in Sittard of Heerlen.

Beide BBL-opleidingen zijn op mbo niveau 4.

Beide BBL-opleidingen duren 3 jaar. Echter kan het zijn dat de opleidingen minder lang duren door eerder behaalde diploma’s of certificaten. Het opleidingsinstituut bepaalt de uiteindelijke duur per individu.

Voor beide BBL-opleidingen geldt dat je minimaal 20 tot maximaal 24 uur aan het werk bent, in beginsel. Daarnaast geldt voor beide BBL-opleidingen dat je 1 werkdag in de week in de schoolbanken zit. Houd hierbij rekening dat je een hele dag naar school gaat.

Verder zal je wekelijks tijd moeten reserveren voor zelfstudie. Houd hierbij rekening met minimaal 1 dagdeel per week waarbij de zelfstudie voor de BBL-opleiding Kind Professional intensiever is vanwege 2 uitstroomprofielen.

Je volgt zowel generieke als pedagogische vakken. In de BBL-opleiding tot Kind Professional worden ook didactische vakken gevolgd. Er is ook sprake van examens en praktijkopdrachten.

Voor het schrijven van verslagen en ander huiswerk is het werken met een laptop van belang. Verder merken we dat ook binnen de Kinderopvang het digitaal werken steeds meer onderdeel wordt van ons werk. Zo werken met een digitaal systeem voor onze kindplanning, roosters, salarisuitbetaling en personele administratie.

Het werken en leren in de praktijk

Er wordt hierbij gekeken naar beschikbare opleidingsplekken en werkbegeleiders alsook jouw reisafstand en vervoersmiddel.

Dit maakt het vaker wel een stuk makkelijker echter is dit niet verplicht. Zeker als je bijvoorbeeld in Maastricht komt te werken, is een scooter of fiets bijvoorbeeld handiger. We proberen rekening te houden met de woon-werkafstand daar waar mogelijk maar kunnen niet garanderen dat je geen auto nodig hebt.

Je bent werkzaam binnen een cluster. Dit zijn meerdere locaties die vallen onder 1 locatiemanager en 1 planner binnen dezelfde woonplaats. Je krijgt binnen het cluster een startlocatie toegewezen. Gedurende de opleiding zal er gezorgd worden dat je binnen het cluster met alle leeftijdscategorieën en opvangvormen binnen de Kinderopvang in aanraking komt. Dit doen we om je zo breed mogelijk op te leiden en uiteindelijk ook zo breed mogelijk in te kunnen zetten.

Gedurende de BBL-opleiding ga je de stap maken van pedagogisch medewerker in opleiding naar gekwalificeerd pedagogisch medewerker. Dit gebeurt stapsgewijs.

Door het behalen van examens en praktijktoetsen zal je steeds meer in formatie ingezet mogen worden totdat je uiteindelijk volledig in formatie ingezet mag worden. Dit kan een reden zijn om op een andere locatie binnen het cluster ingezet te worden.

Je werkt 20 – 24 uur in de week, verdeeld over maximaal 4 werkdagen. Daarnaast zal je 1 vaste lesdag in de week hebben. De werktijden zijn afhankelijk van de openingstijden van de locatie. Afhankelijk van de contracturen kan er een combinatie worden gemaakt van twee verschillende opvangvormen. Dat kan een gesplitste dienst betekenen waarbij je een aantal tussenuren hebt.

Wij vinden goede begeleiding tijdens de BBL-opleiding enorm van belang. Daarom krijg je per werkplek een werkbegeleider toegewezen die jou begeleidt, beoordeelt en examineert. Aan ieder cluster is een praktijkopleider gekoppeld die klaarstaat voor jou alsook de werkbegeleider om jouw stage in goede banen te leiden.

Vanuit de opleiding is er een mentor aangewezen waar je altijd op kan terugvallen.
Als werknemer gedurende de BBL-opleiding zal je ook regelmatig contact hebben met de locatiemanager en planner die gekoppeld zijn aan het cluster waar je werkzaam bent.

Arbeidsvoorwaarden

De Cao Kinderopvang geeft hier richting aan door een leerlingensalaris te hanteren gedurende het volgen van de BBL-opleiding. Gedurende de BBL-opleiding wordt je ingeschaald in schaal 5, trede 7 binnen de Cao Kinderopvang. Dat betekent dat je voor minimaal 20 tot maximaal 24 uur salaris ontvangt in schaal 5, trede 7. Zie hieronder de link naar de actuele salarisbedragen: https://bit.ly/3ObFOY8.

Bovenop dit salaris ontvang je 8% vakantiegeld, 3% eindejaarsuitkering en kom je vanaf 10 km enkele reis tot 30 km enkele reis in aanmerking voor 21 cent reiskostenvergoeding.

De wekelijkse lesdag en zelfstudie is eigen tijd en wordt dan ook niet betaald. Dit geldt ook voor de reiskostenvergoeding op de dag dat je naar school gaat.

Nee! Wij, als werkgever betalen de volledige opleiding voor jou inclusief boekengeld. Wel dien je zelf zorg te dragen voor een laptop.

Nee. Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering omdat je salaris ontvangt.

We proberen er uiteraard alles aan te doen om te zorgen dat je de BBL-opleiding goed kan afronden. Indien blijkt dat dit toch niet gaat lukken, kan je altijd stoppen met de BBL-opleiding zonder dat hier een terugbetalingsregeling aan vastzit.

Nee. Hoewel dit ten nadele is van de werkgever, ben je niet verplicht om bij ons in dienst te blijven. Uiteraard is dit wel onze wens!

Als we uitgaan van de huidige arbeidsmarkt ben je gegarandeerd van een baan binnen MIK & PIW Groep. Na afronding van de BBL-opleiding zijn er op dit moment 3 opties om aan de slag te gaan binnen MIK & PIW Groep. 1) er is vacatureruimte binnen het cluster waar jij als BBL-student werkzaam bent en je wilt hier graag blijven. 2) je solliciteert als interne medewerker op een vacante vacature op een andere locatie binnen MIK & PIW Groep 3) indien 1 en 2 niet van toepassing zijn dan heb je altijd de mogelijkheid om binnen een gemeentecluster aan de slag te gaan. Dat biedt je de mogelijkheid om in een korte tijd veel ervaring op te doen binnen meerdere locaties.

Na de BBL-opleiding heb je ook de mogelijkheid om meer dan 24 uur te werken.

De sollicitatieprocedure

Naar aanleiding van jouw cv en motivatiebrief zal er telefonisch contact met je worden opgenomen door een van onze praktijkopleiders of HR Business Partners voor een korte screening. Bij een match zal je aan één van onze locatiemanagers voorgesteld worden die een opleidingsplek beschikbaar heeft en wordt je door hem of haar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Na het sollicitatiegesprek zal je telefonisch een terugkoppeling ontvangen of je wel of niet door bent naar de volgende ronde. De volgende ronde betreft een meeloopdag op de locatie om zelf te ervaren hoe het werken in de Kinderopvang is en of er een match is met het team en de locatie waar je de BBL-opleiding gaat volgen. Als er een match is, zal je aangemeld worden bij ’t Vista College voor een intakegesprek om te kijken per wanneer je kan starten en hoe lang de BBL-opleiding voor jou ongeveer zal duren. Na een positieve terugkoppeling van Vista College zal het arbeidsvoorwaardengesprek gepland worden en is het officieel dat je gaat starten met de BBL-opleiding binnen MIK & PIW Groep!

Enthousiast geworden? Hoe verder?

Ik wil graag verder in procedure genomen worden. Wat dien ik hiervoor te doen?

Wat leuk dat je geïnteresseerd bent om bij ons een BBL-opleiding kinderopvang wil volgen. Vanwege de grote interesse in onze BBL-opleiding hebben wij op dit moment geen mogelijkheden voor nieuwe aanmeldingen. Wij adviseren je om deze pagina en onze vacaturepagina regelmatig te checken of er weer plekken vacant zijn. 

Solliciteren

Open sollicitatie

Bedankt voor je sollicitatie! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Voornaam
*
Achternaam
*
Adres
*
Postcode en woonplaats
*
Geboortedatum
*
Telefoonnummer
*
E-mailadres
*
Motivatiebrief
*
cv
*
Diploma
Via welk kanaal ben jij op onze vacature geattendeerd?
*
Ben jij door een huidige medewerker op de vacature gewezen?
*
Indien ja, naam medewerker
Akkoord met onze privacyverklaring en algemene voorwaarden
*

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.