FAQ BBL

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding staat voor een beroepsbegeleidende leerweg. Dat wil zeggen dat je werken en leren met elkaar combineert waarbij de nadruk ligt op het werken in het werkveld waar je voor opgeleid wordt. Dit doe je door middel van een leerwerkarbeidsovereenkomst waarbij je in dienst bent van de werkgever gedurende opleiding.

De opleiding en het opleidingsinstituut

Wij bieden een 2-tal BBL-opleidingen aan: De BBL-opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4. Deze is alleen gericht op het opleiden tot Pedagogisch Medewerker. Deze BBL-opleiding bieden wij aan in een aantal varianten waaronder regulier, verkort en flex. Samen kijken wij welke variant het beste past.
De andere BBL-opleiding is MBO KindProfessional niveau 4 waarbij je opgeleid wordt tot zowel Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker alsook Onderwijsassistent.

Wij werken nauw samen met Vista college. De BBL-opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker wordt gegeven op de locaties in Sittard (regulier en verkort) en in Heerlen (flex).
De BBL-opleiding tot KindProfessional wordt gegeven op de locatie in Sittard.

Beide BBL-opleidingen zijn op MBO niveau 4.

Beide BBL-opleidingen (regulier en Kindprofessional) duren 3 jaar. Echter kan het zijn dat de opleidingen minder lang duren door eerder behaalde diploma’s of certificaten. Het opleidingsinstituut bepaalt de uiteindelijke duur per individu.

Voor beide BBL-opleidingen geldt dat je in beginsel middels een contract van 20 of 24 of 28 uur aan het werk bent, in beginsel. Daarnaast geldt voor beide BBL-opleidingen dat je 1 werkdag in de week in de schoolbanken zit. Houd hierbij rekening dat je een hele dag naar school gaat.
Verder zal je wekelijks tijd moeten reserveren voor zelfstudie. Houd hierbij rekening met ongeveer een dag per week, waarbij de zelfstudie voor de BBL-opleiding KindProfessional intensiever is vanwege 2 uitstroomprofielen.

Je volgt zowel generieke als pedagogische vakken. In de BBL-opleiding tot KindProfessional worden ook didactische vakken gevolgd. Naast dit theoriedeel is er sprake van examens en praktijkopdrachten.

Voor het schrijven van verslagen en ander huiswerk is het werken met een laptop van belang. Verder merken we dat ook binnen de Kinderopvang het digitaal werken steeds meer onderdeel wordt van ons werk. Zo werken wij met een digitaal systeem voor onze kindplanning, roosters, salarisuitbetaling en personele administratie.

Het werken en leren in de praktijk

Er wordt hierbij gekeken naar beschikbare opleidingsplekken en werkbegeleiders alsook jouw woon-werkafstand en vervoersmiddel.

Dit maakt het vaker wel een stuk makkelijker echter is dit niet verplicht. Zeker als je bijvoorbeeld in Maastricht komt te werken, is een scooter of fiets bijvoorbeeld handiger.

Je bent werkzaam binnen een cluster. Dit zijn meerdere locaties die vallen onder 1 locatiemanager en 1 planner binnen dezelfde gemeente/plaats. Je krijgt binnen het cluster een startlocatie toegewezen. Gedurende de opleiding zal er gezorgd worden dat je binnen het cluster met alle leeftijdscategorieën en opvangvormen binnen de Kinderopvang in aanraking komt. Dit doen we om je zo breed mogelijk op te leiden en uiteindelijk ook zo breed mogelijk in te kunnen zetten.
Gedurende de BBL-opleiding ga je de stap maken van Pedagogisch Medewerker in opleiding naar Gekwalificeerd Pedagogisch Medewerker. Dit gebeurt stapsgewijs.
Door het behalen van examens en praktijktoetsen zul je steeds meer in formatie ingezet mogen worden, totdat je uiteindelijk volledig in formatie ingezet mag worden. Dit kan een reden zijn om (deels) op een andere locatie binnen het cluster ingezet te worden.

Je werkt 20 of 24 of 28 uur in de week, verdeeld over maximaal 4 werkdagen. Daarnaast zal je 1 vaste lesdag in de week hebben. De werktijden zijn afhankelijk van de openingstijden van de locatie(s). Afhankelijk van de contracturen kan er een combinatie worden gemaakt van twee verschillende opvangvormen. Dat kan een gesplitste dienst betekenen waarbij je een aantal tussenuren hebt.

Wij vinden goede begeleiding tijdens de BBL-opleiding enorm van belang. Daarom krijg je in het cluster een werkbegeleider toegewezen die jou begeleidt, beoordeelt en examineert. Aan ieder cluster is een praktijkopleider gekoppeld die klaarstaat voor jou alsook de werkbegeleider om jouw stage in goede banen te leiden.
Vanuit de opleiding is er een mentor aangewezen waar je altijd op kunt terugvallen.
Als werknemer gedurende de BBL-opleiding zal je ook regelmatig contact hebben met de locatiemanager en planner die gekoppeld zijn aan het cluster waar je werkzaam bent.

Arbeidsvoorwaarden

De CAO Kinderopvang geeft hier richting aan door een leerlingensalaris te hanteren gedurende het volgen van de BBL-opleiding. Bij aanvang van de BBL-opleiding word je ingeschaald in schaal 5, trede 8. Zie hieronder de link naar de actuele salarisbedragen:Salarisschalen-gewijzigde-Cao Kinderopvang-2023-2024.pdf (kinderopvang-werkt.nl)

Boven op dit salaris ontvang je 8% vakantiegeld, 3% eindejaarsuitkering en kom je vanaf 10 km enkele reis tot 30 km enkele reis in aanmerking voor reiskostenvergoeding van 23 cent.

De wekelijkse lesdag en zelfstudie is eigen tijd en wordt dan ook niet betaald. Dit geldt ook voor de reiskosten op de dag dat je naar school gaat.

Nee! Als werkgever betalen wij de volledige opleiding voor jou, inclusief boekengeld. Wel dien je zelf zorg te dragen voor een laptop. Indien je voortijdig stopt met de opleiding dien je de boeken retour te geven voor hergebruik.

Nee. Als BBL-student heb je geen recht op studiefinanciering omdat je salaris ontvangt.

We proberen er uiteraard alles aan te doen om te zorgen dat je de BBL-opleiding goed kan afronden. Indien blijkt dat dit toch niet gaat lukken, kun je altijd stoppen met de BBL-opleiding zonder dat hier een terugbetalingsregeling aan vastzit.

Nee. Hoewel dit ten nadele is van de werkgever, ben je niet verplicht om bij ons in dienst te blijven. Uiteraard is dit wel onze wens!

Als we uitgaan van de huidige arbeidsmarkt ben je gegarandeerd van een baan binnen MIK & PIW Groep. Na afronding van de BBL-opleiding zijn er op dit moment 3 opties om aan de slag te gaan.
1) er is vacatureruimte binnen het cluster waar jij als BBL-student werkzaam bent en je wilt hier graag blijven.
2) je solliciteert als interne medewerker op een vacante vacature op een andere locatie binnen MIK & PIW Groep
3) indien 1 en 2 niet van toepassing zijn dan heb je altijd de mogelijkheid om binnen een gemeentecluster aan de slag te gaan. Dat bied je de mogelijkheid om in een korte tijd veel ervaring op te doen binnen meerdere locaties.
Na de BBL-opleiding heb je ook de mogelijkheid om meer dan het aantal BBL-contracturen te werken.

De sollicitatieprocedure

Naar aanleiding van jouw C.V. en motivatiebrief zal er telefonisch contact met je worden opgenomen door een van onze praktijkopleiders of HR Business Partners voor een korte kennismaking via Teams of beeldbellen. Bij een match zal je aan één van onze locatiemanagers voorgesteld worden die een opleidingsplek beschikbaar heeft en word je door hem of haar uitgenodigd voor een meeloopdag op de locatie. Dit om zelf te ervaren hoe het werken in de Kinderopvang is en of er een match is met het team en de locatie waar je de BBL-opleiding gaat volgen. Als er een match is, zul je aangemeld worden bij Vista College voor een taaltoets (indien wenselijk) en een intakegesprek om te kijken per wanneer je kunt starten en hoelang de BBL-opleiding voor jou ongeveer zal duren. Na een positieve terugkoppeling van Vista College zal het arbeidsvoorwaardengesprek gepland worden en is het officieel dat je gaat starten met de BBL-opleiding binnen MIK & PIW Groep!

Enthousiast geworden? Hoe verder?

Op dit moment is het helaas niet mogelijk om op korte termijn met een BBL-opleiding bij ons te starten. Vanaf september 2024 zullen er nieuwe mogelijkheden zijn.

Hou onze website in de gaten. Zodra de vacature weer open staat, kun je solliciteren.

Op 10 april zal er een informatieavond worden georganiseerd in Maastricht waar we alle informatie over onze BBL-trajecten zullen presenteren. Meer info over deze avond tref je aan in de replay-mail n.a.v. jouw sollicitatie.

Solliciteren

Bedankt voor je sollicitatie! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Voornaam
*
Achternaam
*
Adres
*
Postcode en woonplaats
*
Geboortedatum
*
Telefoonnummer
*
E-mailadres
*
Motivatiebrief
*
cv
*
Diploma
Via welk kanaal ben jij op onze vacature geattendeerd?
*
Ben jij door een huidige medewerker op de vacature gewezen?
*
Indien ja, naam medewerker
Akkoord met onze privacyverklaring en algemene voorwaarden
*

Open sollicitatie

Bedankt voor je sollicitatie! We nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
Voornaam
*
Achternaam
*
Adres
*
Postcode en woonplaats
*
Geboortedatum
*
Telefoonnummer
*
E-mailadres
*
Motivatiebrief
*
cv
*
Diploma
Via welk kanaal ben jij op onze vacature geattendeerd?
*
Ben jij door een huidige medewerker op de vacature gewezen?
*
Indien ja, naam medewerker
Akkoord met onze privacyverklaring en algemene voorwaarden
*